Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری برنا از اصفهان، مهدی خضری در کارگروه تخصصی مدیریت بحران اداره کل راهداری وحمل ونقل جاده ای استان اصفهان اظهارکرد:‌ آمادگی در بخش راهداری و حمل ونقل جاده ای به عنوان دومقوله استراتژیک وحساس کشور ضروری است.

وی  با اشاره به اینکه اصفهان جانشین و معین استان تهران در مواقع بروز بحران است، ادامه داد: اولین گام برای مدیریت بحران ،داشتن شناخت دقیق و و کامل از ظرفیت ها، نقاط ضعف و قوت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خضری خاطرنشان کرد: حوزه راهداری وحمل ونقل جاده ای در همه بحران ها اهمیت ویژه ای دارند، اخلال درعبور مرور مردم و ناوگان حمل ونقل جاده ای علاوه بر ایجاد مشکلات برای مردم استان، خدمت رسانی به مردم را دچار مشکل می کند.

رئیس کارگروه تخصصی مدیریت بحران راهداری و حمل ونقل جاده ای استان اصفهان تاکید کرد: برگزاری مانورهای متعدد، ایجاد آمادگی در مجتمع های خدماتی- رفاهی برای مقابله با بحران، تدوین بسته های آموزشی مدیریت بحران برای راهداران و سایر کارشناسان از جمله مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

مدیرکل راهداری و حمل ونقل جاده ای استان اصفهان تشکیل اتاق بحران در مواقع بروز بلایای طبیعی یا انسانی را ضروری دانست وافزود: مدیریت صحنه یکی از کلیدی ترین موضوعات در مدیریت بحران به شمار می آید که نیازمند توجه بیشتر است.

 نقشه راه های جایگزین راه های شریانی در حال تدوین است

جانشین رئیس کارگروه مدیریت بحران حمل ونقل جاده ای استان اصفهان نیز در این جلسه خواستار توجه ویژه به مقوله مدیریت صحنه بحران شد و افزود: هماهنگ سازی دستگاه های حاضر در صحنه برای کاهش تلفات و جلوگیری از بروز بحران های احتمالی دیگر ضروری است.

فرزاد دادخواه بزرگترین مشکل در هنگام وقوع بحران را عدم دسترسی به اطلاعات دانست و گفت: اطلاعات در سازمان ها نباید قائم به شخص باشد زیرا در نبود آن شخص تصمیم گیری برای مدیران بدون اطلاعات کافی سخت خواهد بود.

دادخواه اضافه کرد: اطلاعات در کارگروه مدیریت بحران باید قائم به اعضا باشد تا درمواقع لزوم همه افراد عضو امکان تصمیم گیری صحیح بر اساس اطلاعات کامل را داشته باشند.

وی اظهار کرد:  نقشه راه های جایگزین راه های شریانی استان اصفهان در آینده نزدیک تدوین  و در اختیار مسئولین ذی ربط قرار خواهد گرفت.

 

 

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: استان اصفهان استان تهران اصفهان جاده مدیریت بحران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۷۰۹۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات طرح جدید برای انسداد مرز‌های شرقی؛ ساخت دیوار ۴ متری

جانشین فرمانده فراجا توضیحاتی را درباره طرح جدید انسدد در مرزهای شرقی کشور ارائه کرد.

به گزارش ایسنا، سردار قاسم رضایی درباره اجرای طرح انسداد مرز‌های شرقی گفت: مسئولیت مرز‌های کشور با فرماندهی انتظامی است و مرزبانی وظیفه کنترل و مدیریت مرز‌ها را دارد. در بعضی از مرز‌ها مانند مرز‌های شمال غربی و مرز‌های شرقی، تهدیداتی از آن سوی مرز‌ها وجود دارد که ما با آن مقابله می‌کنیم.

جانشین فرمانده کل انتظامی کشور ادامه داد: به عنوان مثال حمل و نقل مواد مخدر یا تردد اشرار و حتی نفوذ تروریست‌ها ممکن است از این مرز‌ها صورت بگیرد. در همین راستا و بنابر درخواست پلیس، مقرر شد انسداد‌های فیزیکی در این مرز‌ها ایجاد شود تا کنترل و مدیریت آن‌ها بهتر صورت گیرد.

رضایی اظهارکرد: بنابراین با مدیریت فراجا و استفاده از نظرات کارشناسی مرزبانی و بودجه‌ای که دولت تامین کرده است، مقرر شد از امکانات مهندسی رزمی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ساخت این دیوار‌ها نیز استفاده شود. در صورت نیاز با سپاه پاسداران نیز هماهنگی‌هایی صورت خواهد گرفت و از ظرفیت آنان نیز استفاده خواهیم کرد. در واقع این طرح، طرح پلیس است که ارتش به خاطر داشتن دانش فنی مناسب اجرای آن را بر عهده گرفته است. در مجموع فراجا مسئول تامین امنیت مرز‌های کشور است.

وی با بیان اینکه همه منطقه دیوارکشی نخواهد شد؛ افزود: تنها در نقاطی که آسیب پذیری وجود دارد این انسداد فیزیکی ایجاد می‌شود. علاوه بر آن مرزبانان و مرزنشینان غیور ما نیز در تامین امنیت مشارکت دارند. خوشبختانه تجهیزات خوبی نیز برای رصد و پایش مرز‌ها در اختیار فراجا قرار دارد و البته این تجهیزات بیشتر هم خواهد شد.

دیگر خبرها

  • تشدید فعالیت سامانه بارشی در تهران / پیش‌بینی لغزندگی جاده‌ها و آب‌گرفتگی معابر
  • ضرورت تداوم تلاش‌ها برای ارتقای کیفیت و ایمنی جاده‌ها
  • رگبار و رعدوبرق تهران را دربرمی‌گیرد / پیش‌بینی لغزندگی جاده‌ها و آب‌گرفتگی
  • قطع‌نامه‌ای در حوزه تاب‌آوری و مدیریت بحران برای مسئولان تدوین می شود
  • جزئیات طرح جدید برای انسداد مرز‌های شرقی؛ ساخت دیوار ۴ متری
  • جزئیات طرح جدید برای انسداد مرز‌های شرقی
  • دو طرح بزرگ مدیریت بحران در نهبندان اجرا می‌شود
  • دو طرح بزرگ مدیریت بحران در نهبندان اجرا می شود
  • تحلیل کارشناسی بحران مسافربری جاده‌ای؛«واردکننده راننده اتوبوس می‌شویم!» | ثبت ساعت یک روش بی‌فایده و پرهزینه است
  • ناوگان حمل‌ونقل عمومی جدید تهران چگونه خواهد بود؟ | تغییرات جدید در اتوبوس، مترو و موتورسیکلت ها